34,9676$% 0.05
36,7895€% 0.16
44,1933£% 0.18
2.983,11%0,28
4.906,00%-0,44
3675619฿%3.32872
Kale Gündem – Malatya’ya bağlı Kale ilçesinin yeni Belediye Başkanı İhsan Özbay, görevi devralmasının ardından Kale Gündem’in sorularını yanıtladı.
Kale’de bir hareketlilik görülmeye başladı. Sizi bu süreçten sonra sahada aktif bir şekilde halkla iç içe görebilecek miyiz?
Seçim öncesinde, seçim vaadi olarak ne verdiysek bugün de aynen o duygular içerisinde sözlerimizin arkasındayız. Seçim sonrası halkla olan diyaloğumuzu sürdürmek adına cumartesi ve pazar günlerini köy ziyaretlerine ayırıyorum. Cuma günleri ise gideceğimiz köye yarım saat önceden haber veriyoruz ki bir hazırlık içerisine girmesinler. Cuma namazı sonrası cami çıkışında köyün sorunlarını cemaatten dinliyor, kendileriyle hasbihal ediyorum. Bizleri tanımayanlar varsa kendimizi tanıtıp belediye başkanlığının kapısının her daim açık ve ulaşılır olduğunu onlara anlatmaya çalışıyoruz. Geçmişte böyle bir durum yaşanmış, bu halk tarafından bize iletildi. Bu nedenle biz de 7/24 ulaşılır olduğumuzu halka beyan ediyoruz. Bu davranışımız sonrası bir sevgi bağı, bir birliktelik oluşmaya başladı. Bu birliktelik sahada yapmak istediklerimiz açısından enerjimizi pozitif yönde etkiliyor. Bu nedenle proje aşamasındaki çalışmalarımızın tasarruf tedbirleri açısından ve bütçemizin yetersizliğinden dolayı merkezi hükümetten ve bakanlıklardan alacağımız destekler için zaman zaman il dışında olsak da her fırsatta halk arasında olmaya çalışacağız. Çünkü biz Kale halkına hizmete gelmişiz. Onların talepleri doğrultusunda çalışmalar yaparsak daha iyi sonuç elde edeceğimizi düşünüyorum. Belediyecilik anlamında da yapılması gerekenleri sahada uygulamak için zaman zaman vatandaşlarımızla iletişimimize ara vermek zorunda kalabiliriz. Bir tane özel kalem görevlendirildi. Taziyelerimizi, düğünlerimizi ve özellikle yaşlı hasta ziyaretlerimizi fırsat buldukça yapıyoruz.
Seçim öncesi Kale’de yapmış olduğunuz saha çalışmaları muhakkak vardır. Göreve geldikten sonra Kale’nin sorunları hakkında genel bir değerlendirme yaptığınızda, Kale’nin en büyük problemini ne olarak gördünüz?
Geçmiş dönemi kesinlikle suçlamak adına değil sadece bir şeyi hatırlatmak adına söylüyorum. Şehrin geleceği için planlamalara engel olacak bazı şeylere müdahil olunmamış. Örneğin “D-300 Karayolu” yapılırken dolguyla yükseltilmiş, yükseltilirken şehrin alt tarafıyla üst tarafının birbirine entegre olabilmesi için hiç altgeçit bırakmamışlar. Kalemizin maalesef kanayan yarası diyeyim. D-300 Karayolu üzerindeki birçok geçiş noktasında ölümle sonuçlanan kazaların sayısı hayli yüksek. Burada hayvancılık yapanların hayvanlarını, D-300 Karayolu’nda geçirmek zorunda oldukları yer tamamen tehlike arz ediyor. O bölgede bir altgeçit olmayışı Kale halkını zor durumda bırakıyor. Bu gördüğümüz en büyük eksiklik. Diğer bir eksiklik ise 2020-2023 depremi sonrasında toplulaşmada yapılan altyapıda rögarlarla bu problemi halledip vidanjörlerle çekme yoluna gidilmiş. Bu da Kale’de büyük bir eksiklik. Şu anda toplulaştırılan yerlerin etrafında rögarlarımız taşıyor. Malatya Büyükşehir Belediyesinin bize vermiş olduğu destekle burada sürekli bir vidanjör bulunduruyoruz ve halkın rahatsız olmaması için boşaltım işlemi yapıyoruz. Fakat bu kalıcı bir çözüm değildir. Çözüm için arıtma projemizi bir an önce devreye sokmak üzere büyükşehir ve MASKİ ile istişare içindeyiz.
Başlarken hedeflerim bunlar mıydı, değildi. Fakat sahaya indiğimizde önceliklerin bunlar olduğunu gördüm. Bunun için bu sorunları birinci sıraya aldık. Daha önceki görüşmelerimizde belirtmiş olabilirim ama yinelemek istiyorum. Projelerimiz arasında bir şehir merkezi oluşturmak, bir sanayi sitesi oluşturmak, bir millet bahçesi oluşturmak vardı. Ancak D-300 Karayolu sorununu çözmek geçiş noktalarında bize bir rahatlatma sağlayabilecek. Diğer yandan yaz ayının gelmesiyle birlikte şehir dışında olanların Kale’ye gelmesi ve 2023 depremi sonrasında Kale’nin aldığı göçle hizmet verdiğimiz nüfus yaklaşık 25 bin kişiye ulaşıyor. 25 bin kişiye hizmet veriyoruz. Tabii ki bütçemiz yeterli olmuyor. Büyükşehirden aldığımız desteklerle bu süreci tamamlamaya çalışıyoruz. Ancak şu ana kadar yapabildiklerimiz geçici çözümler. Kalıcı çözümler içinse gerekli girişimlerimizi yaptık. İnşallah en yakın zamanda hayata geçirip Kale’nin altyapısıyla ve D-300 Karayolu geçişleri ile alakalı rahatlatmaları yapabileceğimize inanıyorum.
Seçim sonrası konuşulan bazı durumlar oldu. Bazı belediyelerde yaşanan mali sıkıntılar ve kalan borçlarla alakalı çok fazla iddia ileri sürüldü. Kale Belediyesinde bu süreç nasıl işledi? Kale Belediyesine çok büyük bir borç mu kaldı, yoksa beklediğiniz bir tutar mıydı?
Öncelikle şunu belirteyim, biz bu göreve talip olurken görevin zorluğunu ve nasıl bir tabloyla karşılaşacağımızın hesabını yapmadan geldik. En ağır tabloyla karşılaşacak olsak da bunu başarabileceğimizin inancıyla geldik. Göreve geldikten sonra olağan dışı bir durumla karşılaşmadık. Belediyemizin geçmiş dönemde taksitleri ödenen bir borcu var ve belediyemizin bütçesinden karşılanabilecek bir tutarda. Bir dönem önceki belediye başkanımıza bu konuda teşekkür ediyorum. Belediyeye belirli bir borç bırakmamış. Hatta şunu söyleyebilirim; bütçemiz bir belediye için iyi bile sayılabilir.
Eski belediye başkanımızın kulaklarını çınlatırken şunu da söyleyelim, Malatya’daki toplantılara katıldığımızda herkesin projesinin takdim edildiği bir yerde Kale adına bir projenin takdim edilmediğini görmek bizi üzdü. Projeler sunulurken ben Kale’yi bekledim, bizden önceki dönemde yapılan bir projemiz varsa onun takipçisi olalım istedim ama Kale adına bir proje yoktu. Kale adına başlatılmış projeler olsaydı, paramız olmasaydı daha iyiydi.
Güngören Belediyesi ile zamanında millet bahçesi konusunda bir protokol imzalanmıştı. Bu proje başlatıldı mı, başlatıldıysa devam ediyor mu?
Proje millet bahçesi olarak değil de belediye binamızın önünde Güngören Belediyemizle kardeş belediyecilik protokolü adı altında başlatılmış bir yerimiz var, orayla ilgiliydi. Otopark, kafe, restoran, dinleme alanları ve kamelyalardan oluşan bir alanımız var. Bu alan ile ilgili çalışmalar başlamış, altyapısı bitmiş fakat altyapısında eksiklikler mevcut. Yapılan zeminde çökme olduğu için revize edilecek. Güngören Belediyemizin bize vermiş olduğu destek doğrultusunda bizler de gereğini yapacağız. Güngören Belediyesi ile olan protokolümüzü de yeniledik. Bu konularda Bünyamin Başkanım da çok duyarlıdır. Oradaki Kaleli hemşehrilerimiz de bu konuya ilgi ve alakalarını gösteriyorlar. Ben değil biz mantığıyla bir şeyler yapabileceğimize inanan bir belediye başkanı olarak, zorluklar aşılmak içindir diyen bir belediye başkanı olarak bunların üstesinden geleceğimize canıgönülden inanıyorum ve ekibimizin de buna inanmasını istiyorum.
Kale’ye doğalgaz müjdesi verilmişti. Süreç şu an ne durumda?
Bu yıl içerisinde doğalgaz projesini başlatıyoruz. Doğalgazın yer tahsisi konusunda gerekli kurumlarla ve kişilerle görüştük. İlgililerle ya belediye adına ya da hazine adına bizden istedikleri bir yer olması yönünde istişarede bulunduk. Fakat belediyenin elinde böyle bir yer yok maalesef. Üzülerek söylüyorum ki belediyenin ileriye dönük projelerinde kullanabileceğimiz Milli Emlak’a ait, Devlet Su İşlerine ait, TOKİ’ye ait yerler, bize lazım olur diye tahsiste bulunmamışlar. Bu da bizi bu noktada biraz zorluğa soktu. Mesela doğalgaz projemizi başlatacakken yer tahsisi nedeniyle 1-2 ay ötelemek zorunda kaldık.
Yine millet bahçesi adına yeni bir proje hazırlandı. Belediyemizin hemen yan tarafına yapacağımız bu projeden kısaca bahsetmek istiyorum. Projemizin ortasında şehrimizin bir minyatürü olan bir kanal oluşturacağız. Kanalın bir tarafında Kale’nin doğal ürünleri satılacak, diğer taraf ise tamamen kamelyalarla kaplanarak, içerisinde halka açık kafe, çay ocakları, gezi alanları, yürüyüş alanlarının olduğu bir proje hayata geçireceğiz. Yer tahsisinde bulunduk. Tahsis bize geldi. Oto Sanayi Sitesi içerisinde Kale’de bulunan düğün salonu karşısındaki yer tahsisimizi yaptık. Detaylar için Sanayi Bakanlığımızla iletişime geçeceğiz. Şu an yaptığımız girişimler bunlar, yapım aşamasında olduklarımızı da zaten bir önceki sorunuzda yanıtladım.
Dedeköy’de ikamet eden bir vatandaş 30 yıldır süregelen bir sorununu dile getirdi; içme suyu meselesi. Ben kolay kolay söz veren bir aday değildim. Söz verdiğimde mutlaka sözümün gereğini yapmam gerektiğini bilen bir adayım. Bu nedenle yapabileceklerimin haricinde söz vermedim. Bu içme suyunu size kavuşturacağım dedim. Hatta bunu seçim öncesinde yapmayı planlıyorum dedim. Eski muhtarlık deneyimim ve kurumlarda çalışan tanıdıklarım olduğu için bu sözü verdim. Sağ olsunlar istişareye geçtim ve seçim öncesi o depoyu oraya koydurdum. 30 yıllık hasretleri 7 buçuk milyonluk bir yatırımla giderdik. Şu anda o mahallemiz de suya kavuşmuş oldu.
Son olarak eklemek istediğiniz bir şey var mıdır?
Kale Gündem gazetesine teşekkür ederim. Kalemizin bilmediğimiz köşelerine ulaşıp, sosyal anlamda bilmediğimiz şeyleri bize basın yoluyla ulaştırdıkları için emeği geçen kardeşlerimize çok teşekkür ediyorum. Kale Gündem gazetesinin ilçemizin adıyla ön plana çıkması bizi ayrı memnun ediyor. Teşekkürlerimi sunarken sadece kendi adıma değil tüm Kaleli hemşehrilerim adına sunuyorum. Çünkü hepsi benimle aynı görüşteler. Gazeteye ulaşan herkesin ortak fikridir. Başarılarınızın devamını diliyorum.
Başkan Geçit, “Yakınca Konforlu Yollarıyla Daha Cazip Hale Gelecek”