34,7637$% 0.07
36,6164€% 0.18
44,1619£% 0.28
2.961,99%0,39
4.908,00%0,28
3358875฿%0.66987
Kale Gündem – Veli Ağbaba Malatya’da toplam bina sayısının 126 bin 814, depremde yıkılan bina sayısının 31 bin 604, ağır hasarlı ve acilen yıkılması gereken bina sayısının ise 89 bin 676 olduğunu söyledi. Ağbaba, Malatya’nın yüzde 71’inin yıkılmış olduğunu ve ağır yıkık konut sayısının 70 bin 939, iş yeri sayısının 14 bin 398 ve yıkık ahır sayısının bin 991 olduğunu aktardı.
Milletvekili Ağbaba, “Malatya merkeze gelin, Malatya diye bir şehirden söz etmek mümkün değil. Malatya merkez yerle bir olmuş durumda. Özellikle ticaretin yoğun olduğu alan yerle bir olmuş. Doğanşehir ilçesinden söz etmek mümkün değil. Maalesef köylerimiz yerle bir olmuş durumda” ifadelerini kullandı.
Ağbaba, 2020 depreminde ‘ağır hasarlı’ verilen, daha sonra ‘az hasarlı’ verilen binaların yerle bir olduğunu ifade etti. Malatya’nın en lüks semti olan Bostanbaşı’nda hasarsız bina olmadığını aktaran Ağbaba, depremde yeni binalarında yıkıldığına ve ağır hasar aldıklarına dikkat çekti. Bostanbaşı’na 12 kat, 8 kat imar veren belediye başkanlarının tamamının yargılanması gerektiğini belirten Ağbaba, “CHP’li mi, MHP’li mi, AK Partili mi; hangi partiden olursa olsun bunun bedelini ödemeli. Maalesef bedel ödemeyi bırakın, utanma duygusu yok; hâlâ ortada geziyorlar. Hele bir örnek var ki değerli arkadaşlar, altı ay önce Yeşilyurt Belediyesinin yapmış olduğu toplu konut var Topsöğüt’te. Millet çoluğunun çocuğunun nafakasından kesmiş Yeşilyurt Belediyesinden ev almış, orası da ağır hasarlı değerli arkadaşlar. Mutlaka bunun hesabı sorulmalı. Tekrar söylüyorum; mimarı, mühendisi cezaevine atarak bu sorun çözülmez. Bu imarı kim verdi, o katı kim verdi? Malatya’nın meyve ambarına, “bostan” dediğimiz bostan ambarına, Malatya’nın en güzel tarım arazisine, hangi belediye başkanı izin verdi? Ardından hangi belediye başkanları, hangi yüksekliği verdi? Bunun da mutlaka hesabının sorulması gerekiyor” ifadelerini kullandı.
Depremin üzerinden bir ay geçmesine rağmen çadır olmadığını iddia eden Ağbaba, “İnsanlar 30 günden beri duş alamıyorlar. 30 günden beri insanlar su göremediler. Kimisi çadırın başında, o soğukta başına su döküyor, kimisi başka imkânlarla gidermeye çalışıyor. Hâlâ enkazın altında hayvanlar var. Hâlâ hayvanlara çadır bulunamamış” dedi.
Ağbaba, “Malatya, Türkiye’nin ve dünyanın en önemli kayısı başkenti. Geçtiğimiz yıl TMO “Kayısı alımı yapacağım.” dedi. Depremle ilgili bütün dünya ayağa kalktı. Tek sesi soluğu çıkmayan Toprak Mahsulleri Ofisi, buradan size şikâyet ediyorum, Meclise şikayet ediyorum. Enkaz altındaki kayısıları mutlaka Toprak Mahsulleri Ofisi almalı. Tarım Bakanına söylüyorum: Lütfen, gel, Malatya’yı bir gör, enkaz altında kalan kayısıları gör. Lütfen, kayısı alımı yapın yoksa Toprak Mahsulleri Ofisini kapatın. Biz Cumhuriyet Halk Partili belediyeler olarak enkazda kalan 1 ton kayısıyı alıyoruz enkazda kalmak şartıyla. Herkese çağrı yapıyorum: Hiç olmazsa kayısı alarak Malatyalıların yaralarını sarmaya davet ediyorum” şeklinde konuştu.
Haber: Merve Algül
Milletvekili Fendoğlu açıklamalarda bulundu
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.