34,2734$% 0.04
37,6462€% -0.03
45,0917£% 0
2.919,01%-0,08
4.977,00%-0,18
2170380฿%2.36366
Kale ilçesinin şirin köylerinden biridir Sarıot. Bir yanı dağ ve yayla, bir yanı ova ve deniz. Böyle bir coğrafyaya sahip olmak her köye nasip olmaz. Kale Gündem Gazetesi olarak Sarıot köyüne misafir olduk. Gönüllü muhabirimiz Medine Burcu sordu, köy muhtarı Ahmet Çakıl cevapladı.
Muhtar Çakıl’ın verdiği bilgilere göre Sarıot, yakın zamana kadar İkizpınar köyü ile tek bir köydü. Ancak 1960’lı yıllarda birbirinden ayrıldı ve iki köy oldu. Köylerin sınırlarının belirlenmesinin hikayesi ise bir hayli ilginç.
Sınır belirlenirken köylerin ileri gelen yaşlıları ve memurlar uzlaşamadı. Sınırların nereden başlayıp nerede biteceğine bir türlü karar verilemedi. Mevsim ise tam da yeşilin solup, kuru otların hüküm sürdüğü zamana denk gelmişti. Hal böyle olunca köylüler arasındaki uzlaşmazlık sarı otlardan yola çıkarak çözüldü. Sınırı, sararmış otlar belirledi. Köyün adı da Sarıot olarak kaldı.
Köyün ana geçim kaynağı İzollu’nun genelinde olduğu gibi kayısı. Başka bir deyişle Sarıotun sarı altını da aslında kayısı. Kayısının yanı sıra buğday ekimi de köyde devam ediyor.
Bununla birlikte köylüler, farklı ürünlerden en azından kendine yetecek kadar da olsa ekiyordu. Ne var ki, son 2 yıldır, yağmur istenildiği gibi yağmadı. Baraj gölündeki suyun miktarı da yağışlara bağlı olarak azaldı. Suyun azalması köylü için bazı sıkıntıları da beraberinde getirdi. Tarımsal ürün çeşitliliği ve verim azaldı.
Köyün en büyük problemlerinden biri ise yeterli alt yapısının olmaması. Muhtar Ahmet Çakıl’ın verdiği bilgiye göre Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, 2021 ve 2022 yıllarında Sarıot’un alt yapı problemini bitirme sözü verdi. Şimdi hem muhtar Çakıl’ın hem de Sarıotluların gözü kulağı alt yapıdan gelecek müjdeli haberde.
Köylünün ve muhtar Çakıl’ın bir başka beklentisi ise gençler için park ve halı saha yapılması. Diğer yandan kendi hayat hikayesini de kısaca anlatan muhtar Ahmet Çakıl, 1965 doğumlu. Hayatının önemli bir bölümünü İstanbul’da ticaret ile uğraşarak geçirmiş. 55 yaşından sonra yeniden baba ocağına dönüp, muhtar olarak köyüne hizmet etmeye devam ediyor.
Röportaj/Görüntü: Medine Burcu
Ayşe Nine: İzollu’nun yaşayan geleneği
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.