20,9783$% 0.73
22,5975€% -0.26
26,4130£% -0.37
1.312,07%-0,73
2.197,00%-1,40
571170฿%0.98166
Kale Gündem – Malatya’nın Kale ilçesinde dünyaya gelen Osman Öncel ailesiyle birlikte 1980’li yıllarda İstanbul’a göç etmek zorunda kalıyor. Öncel, ilk olarak dericilik sektöründe belirli bir süre çalıştığını ve daha sonra her zaman aklında olan altın, gümüş işini yapmaya başlıyor.
Öncel, Malatya’nın ticaretini canlandıracak bir proje fikrinin olduğunu ve bu fikrin yurtdışından büyük meblağlar karşılığında taş almaya başladığımda ortaya çıktığını bizlerle paylaşıyor. Atölyelerde çıkan ham taşları incelediğini ve hemen akabinde internetten araştırma yaptığını söyleyen Öncel, “Bu taşların aynıları bizim memlekette var. Niye bunu Malatya’da yapmayalım? Neden Çin, neden Hindistan, neden Pakistan? Aynısı Türkiye’de de var. Elmas derecesinde değerli taşların Türkiye’de olduğunu gördüm” ifadelerini kullandı.
Taştan ve taş içeresindeki madenlerle üretilebilecek tüm ürünlerin Kale’de üretilmesini istediğini fakat yeterli teknolojimiz olmadığını belirten Öncel, “Üniversitelerde yetişen mühendislerimiz var. Bu mühendislerin aracılığıyla güzel bir çalışma yapılabilir. Okullarda madencilik ve kimya alanında yoğunlaşırsak Türkiye çok büyük kazanımlar elde edebilir” şeklinde konuştu.
Proje fikrini hayata geçirmek için 2 yıl önce Malatya’ya giderek çeşitli girişimlerde bulunduğunu aktaran Önce, “Projemin bir kısmını Malatya Büyükşehir Belediyesine sunmak istedim. Ticaret Sanayi Odası Başkanı ile görüştüm. Görüşmemizde buradaki sistemimin aynısını Malatya’da kurmak istiyorum. Niçin diye sormuştu, ben de Malatya’da çok değerli taşlar gördüm, bunları aynı şekil Malatya’da işleyebilirim. Taşı sıfırdan alarak ürün haline getirebilirim. Sizden istediğim bana bir yer vermeniz, bu işte siyanür olduğu için sizin burada uygun yeriniz var mı? Bana ya 1’ınci Organize Sanayi Bölgesi ya da 2’nci Organize Sanayi Bölgesinde 5 dönümlük bir yer vereceğiz ve orada tesisini kendin kurarsın demişti” ifadelerini kullandı.
Yapmış olduğu araştırmalar neticesinde Malatya’da değerli taşların olduğunu tespit eden Öncel, kurulacak tesisin 500 metrelik bir alana inşa edilmesini planladığını ve tam teşekkürlü bir tesis kurmak isterlerse minimum 2 milyon dolarlık bir kaynağa ihtiyaç duyduklarını belirtti. Kale’de yapılacak iş için çok büyük düşünceleri olduğuna dikkat çeken Öncel, “Ben istiyorum ki bütün madenler Kale’de çıksın. Kale’ye gittiğimde ne eksik, demir eksik. Ben diyorum ki demir çıkartalım. Her şeyi kendimiz yapalım, dışarıdan almayalım. Malatya’dan dışarıya biz satalım. Biz bunu yaptığımızda samimiyetle söylüyorum tüm Türkiye kendi kendine geçinebilecek” dedi.
Projenin Kale ilçesinde hayata geçmesi durumunda yerel halk çocuklarının bu işler doğrultusunda eğitim almalarını isteyeceklerini belirten Öncel, “Gençler kuyumculuk sektöründe yetişebilir. Üniversitelerde ve meslek liselerinde bunun dersini vermek istiyorum. Çocukları ders saatinde iş yerlerine getirecekler. Çocuklar orada canlı görecek ve yetişecek. El becerisi olmayan çocuklar internet satışı yapabilir. Okul okumamış, internet satışından da anlamayan bayanlar, boya işlemi yapabilir, ipe boncuk dizebilir” ifadelerini kullandı.
Üretilen ürünler pazarda alıcı bulmak için fuarların önemli bir alan olduğunu vurgulayan Öncel, “Yaptığımız ürünlerin çoğu hem Arap ülkelerinde hem Avrupa ülkelerine gidiyor. Kale’de yapılacak büyün ürünler direkt yurtdışına ihracat edilecek. İsteyeneler ürünleri alanda görerek satın alabilecek” dedi.
Son olarak yöneticilerden yer talebi olduğunu belirten Öncel, yer talebinin karşılanması durumunda tesisi kendisi kurabileceğini söylüyor.
Haber: Esmanur Kadak
MASKİ’den içme suyu açıklaması
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.