34,8373$% 0
36,7959€% 0.04
44,4704£% 0.09
2.975,47%1,12
4.885,00%0,34
3306232฿%-4.77889
Kale Gündem – Depremin 3’üncü günü Malatya’ya giderek, akrabalarını ve kardeşlerini İstanbul’da uygun evlere yerleştirdiğini söyleyen Kırklareli İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Aksoy, “Tarım ve Orman Bakanlığımız depremin birinci gününden itibaren afet bölgesine her ile bir genel müdür ve iki il müdürü sevk etti. Bu sayı kentlerin ihtiyaç durumuna göre artıp azalabiliyor. Keza afet bölgesine gönderilen veteriner hekimler ve ziraat mühendisleri tarafında hasta hayvanların sağlık taraması, bitkisel ilaçların ve gübrelerin temin edilerek çiftçilerimiz için kullanılması ile ilgili bütün hizmetleri vermeye çalışıyoruz.” ifadelerini kullandı.
Koordinasyon için gittiği kentte, Malatyalı hemşehrilerine geri dön çağrısında bulunan Mehmet Aksoy, “Yeşilyurt ve Doğanşehir en çok hasar alan iki ilçemiz fakat Kernek tarafında da az hasarlı yapılar olmasına rağmen orası da boş, TOKİ konutlarında hiç hasar yok. İnsanlarımız evlerine girmiyor, dükkânlarını açmıyor. Malatyalıların Malatya’ya dönmesi gerekiyor. Çünkü iş yerlerinin, lokantaların, berberlerin, marketlerin, kuaförlerin, kaynakçıların yani bu şehrin ayağa kalması için küçük esnafın kepenk açması gerekiyor. İnsanlarımız memleketlerine dönmezlerse bu şehir 10 yılda da ayağa kalkamaz” diyen Mehmet Aksoy sözlerine şöyle devam etti, “Şu an az hasarlı binalarda tadilat çalışmalarına başlanıldı. Tarım ve Orman Bakanlığımız 30 günü aşkındır sahada çalışmalara devam ediyor. Afet bölgesine Tarım ve Orman bakanlığımız hayvan yeminden, insan gıdasına, odun temininden, hayvan çadırına ve iş makinalarına kadar bütün imkanları ile hizmet veriyor. İnsanlarımız Malatya’ya geri dönerse, depremin verdiği hasar yüzde 90 düzeltecektir.” şeklinde konuştu.
Depremlerin 4’üncü günü afet bölgesine Kırklareli’nden 27 TIR çuvallı kesif yem gönderdiklerini, tüm yem ücretlerinin ve nakliye bedellerini Kırklareli üreticileri tarafından karşılandığını aktaran Aksoy, “İhtiyaç doğrultusunda kullanılmak üzer Doğanşehir İlçe Müdürlüğüne 2 konteyner bina gönderdik. Yıkılan Malatya İl Müdürlüğü Binası için ise yeni bir alan ayarladık. Deprem bölgesindeki tüm illere çuvallı yem gönderdik, sadece Malatya’ya ilk günden bu yana 150 TIR hayvan yemi. 10 ton kavurma, 5 TIR gıda gönderimi gerçekleştirdik.” dedi.
Zirai mücadele çalışmalarının da başladığına dikkat çeken Aksoy, “Deprem afetinin ardından çiftçilerimiz tarafından kayısı ilaçlama çalışmalarına da başladık.” dedi.
Haber: Esmanur Kadak
Pandemi, nüfusun genelinde ruh sağlığı sorunlarında minimum değişime yol açtı
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.