34,7004$% 0.26
36,7726€% 0.37
44,2923£% 0.52
2.960,54%0,92
4.919,00%0,14
3359647฿%0.36286
Levent Vadisi, Malatya Akçadağ’da bulunan bir jeopark alanıdır. Bilim adamları, 3 buçuk yıl süren multidisipliner çalışmalar sonucu buranın korunması gereken evrensel nitelikte jeolojik ve jeomorfolojik özelliklere sahip olduğunu açıkladı.
Yaklaşık olarak 65 milyon yıl önceye dayanan ve jeolojik deformasyonlar sonucu meydana gelen bu doğa harikası oluşum, bünyesinde barındırdığı jeolojik özelliklerle birlikte dünyadaki ilginç doğal alanlar arasında gösterilen ve neolitik çağdan kalma kalıntıların da bulunduğu bir alandır. Vadi son derece ilginç jeolojik oluşumlar, uçurumlar ve duvar kısımlarında kaya kabartmaları da içerisinde barındırmaktadır.
Vadinin görünürlüğünü artırmak ve bu doğa harikasını turizm açısından bir cazibe merkezine dönüştürmek amacıyla, vadide 28 kilometre boyunca uzayan kayalıkların en merkezi noktasına, Malatya Valiliği tarafından seyir terası yaptırıldı.
Düz bir kaya bloğunun üzerine inşa edilen seyir terası dere yatağından 240 metre yükseklikte olup gözlem terasının 8,5 metresi boşluğa uzanan, çelik konstrüksiyon ve cam ile inşa edilmiş farklı bir proje olup yerli ve yabancı birçok ziyaretçinin ilgi odağı haline geldi.
Doğa yürüyüşü, paraşüt, kaya tırmanışı, kampçılık ve izcilik gibi spor ve alternatif turizm faaliyetlerinin yeni rotası olma yolundaki Levent Vadisi sonbahar ve yaz aylarında tabloları aratmayan manzaralara kapı açıp, ziyaretçiler için eşsiz bir manzarada dinlenme imkânı sunarken, fotoğraf meraklıları için de vazgeçilmez yerlerden biri olamaya devam etmekte. Ayrıca yurt içinden ve yurt dışından çok sayıda fotoğraf sanatçısı vadiye gelerek kamp yapmakta. Levent Vadisi, yılda ortalama 1 milyon ziyaretçiye ev sahipliği yapmakta.
65 milyon yıllık bir jeolojik geçmişe sahip olan vadi, fosil yatakları bakımından da zengin bir özellik gösterir. Aynı zamanda bünyesinde birçok irili ufaklı mağara barındırır. Bu mağaralar insan yaşamına ev sahipliği yapmıştır. Dolayısıyla çok köklü bir kültürel zemine sahiptir. Yapılan arkeolojik kazılar ve çalışmalar sonucunda Hititlere, Romalılara, Selçuklulara, Osmanlılara ait birçok kültürel unsura da rastlanıldı. Buradaki çalışmaları Akçadağ Belediyesi öncülüğünde yapıldı.
Levent Vadisi genelde fotoğraf çekilen cam alandan, seyir terasından ibaret değildir. 45 kilometrekarelik bir alandan bahsediyoruz ve bu bağlam içerisinde yaşam hâlâ devam etmekte. Vadi çevresinde 33 tane köy bulunmakta. Alanın mikroklima özellikleri sebebiyle kayısı yetiştiriciliğinde yeterli verim alınamamakta. Bu durum orada yaşayanların ekonomik faaliyetlerini olumsuz etkileyip; sosyal olarak da halkı yakın olan şehir merkezine doğru göç etmek zorunda bırakmıştır. Nitekim ortalama 30 haneli bir köyde kış aylarında birkaç ev ya kalır ya kalmaz.
Burada gözlenen oluşumların Kapadokya’dakilerden 5 milyon yıl daha genç olduğu düşünülmekte. Kim bilir belki 5 milyon yıl sonra insanlar Peri Bacalarını görebilmek için Malatya’daki Levent Vadisi’ne gelecekler. Ayrıca Levent Vadisi’nin Roma’da, paganizm dininin hakim olduğu zamanlarda, dinin ileri gelenlerinin sığındığı korunaklı alanlardan bir tanesi olduğu da yapılan araştırmalar sonucu ulaşılan bulgulardan biridir. Nitekim 2 tane kilise mağara vardır. Dünyada örneklerinin çok az görüldüğü “Masa Dağı” örneklerinden biri Afrika’da diğeri burada, Levent Vadisi’ndedir.
Bölgede birçok mağara olduğundan söz ettik. Tekrar bu konuya dönecek olursak günümüzde hâlâ bu mağaralar varlığını korumaktadır. Ve hatta bunlardan bir tanesinde Şükrü amca adında bölge sakini yaşamına devam etmektedir.
81 yaşındaki Şükrü amca Levent Vadisi bölgesinde bulunan bir mağarada yaşamını sürdürmektedir. Üç evlilik yapmış ve 19 çocuğu vardır. Çevredeki halk yiyeceklerini Şükrü amcanın bulunduğu mağaraya getirip orada muhafaza edermiş. Mağara diyoruz fakat Şükrü amca içerisini ev şeklinde tasarlamıştır ve içerisi adeta bir köy odası havasındadır. Şükrü amcanın anlattığına göre Savaş Ay zamanında burayı ziyaret etmiş. İnönü Üniversitesi öğretim görevlisi Levent İskenderoğlu’nun yaptığı çalışmalarla bölge daha bilinir, duyulur hâle gelmiştir. Bölgenin havası çok temiz. Eskiden nefes darlığı olan insanlar oraya gidip 10 gün ve hatta bir ay kadar kalırlarmış. Şükrü amca bu konu ile ilgili şöyle bir hikaye anlattı: “Son evlendiğim hanımda astım hastalığı vardı. Doktorlar en iyi hastaneye bile gitsek 40 gün ömrünün kaldığını söyledi. Ben tuttum hanımı bizim köye götürdüm; üstüne bir de tereyağı aldım, bal aldım. Hanım daha hâlen yaşıyor.”
Malatya’nın Akçadağ ilçesinde bulunan vadi D-300 karayolu üzerinde olup, Malatya şehir merkezine yaklaşık 45 kilometre uzaklıktadır. Özel araçlarla gidilebilmektedir.
Sevgi Mum
Gönül Elçilerinden köy okullarına ziyaret
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.