34,7004$% 0.26
36,7726€% 0.37
44,2923£% 0.52
2.960,54%0,92
4.919,00%0,14
3362519฿%1.21602
Kale Gündem – İhsan Akın, depremde telef olan küçükbaş, büyükbaş ve kanatlı hayvan sayısının yaklaşık 10 bin olduğunu söyledi. Yapılan tespitlerin kayıtlarının bakanlıklarda tutulduğunu belirtti. Başkan Akın, mağduriyetlerin giderilmesi hususunda Tarım Bakanlığı ve Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü ile koordineli bir şekilde çalıştıklarını söyledi.
Akın, hayvanları telef olan vatandaşların zararlarının tespiti yapıldıktan sonra telef olan hayvanların yerine Bakanlık tarafından yeni hayvanlar verileceğini açıkladı.
Akın, hayvanları kurtulan ama ahırları ağır hasar alan vatandaşların hasar tespit çalışmalarının Tarım Bakanlığı yetkilileri ve İlçe Müdürlüklerinin teknik personelleri tarafından yapılacağını söyledi. Tespitlerin yapılmasının ardından destekleme yapılacağını söyleyen Akın “Devletimiz yeniden onlara ahır ve evi hasar görenlere ev yapılacaktır inşallah” şeklinde temennide bulundu.
Akın, bugüne kadar kaba yem, kesit yem ve farklı yemler olmak üzere yaklaşık 3 bin 500 ton yem desteğinin sağlandığını söyledi. Akın, yem desteğinin Malatya’da Tarım İl Müdürlüğü ve farklı illerdeki Tarım İl Müdürlükleri tarafından yapıldığını ifade etti.
Tarım arazilerindeki hasarın boyutundan bahseden Akın, Doğanşehir, Yeşilyurt ve Akçadağ üzerinde bulunan tarım arazilerinin kısmi zarar gördüğünü aktaran Akın, tahribatın daha çok binalar üzerinde olduğunu ifade etti.
Devletin çiftçilere küçük baş, büyük baş, buzağı, mazot ve gübre desteğinde bulunduğunu ifade eden Akın, desteklerin öne çekildiğini söyledi. Akın “Çiftçilerimizin hesabına bu desteklemeleri, sürü büyütme, çobanlık ve farklı desteler için yardım yatırıldı. Yine damızlık, hayvanla ilgili sürü artırımı ile ilgili, yem desteği olarak nakdi yardım için büyük başta 500 TL Küçük baş için 50 TL olmak üzere buradaki yetiştiricilerimize hemen hemen 11 ildeki yetiştiricilerimize hesaplarına paralar yatırıldı” şeklinde konuştu.
Akın, yaklaşık 10 bin hayvanın telef oluğunu 2 bin 500’e yakın ahırın ise yıkıldığını söyledi. Akın “İnşallah bu süreç içerisinde yaralarımızı sarıp üretimimize devam edeceğiz. İlk günden itibaren merkezde, ilçelerimizde deprem üreticimiz, çiftçimiz ve vatandaşlarımızın yanında olmaya çalıştık. onların derdiyle dertlenerek memleketimizde kaldık. Gece gündüz demeden bize ulaşan herkesin talebini, isteğini, sorunu ilgililerle koordinasyon sağlayarak yerine getirdik. Bitkisel Üretim Genel Müdürümüze, İl Müdürü ve yardımcılarına, Hayvan Sağlığı Şube Müdürümüze, ilgili yetkili arkadaş ve teknik personele teşekkür ediyoruz” ifadelerini kullandı.
Akın, sahada koordineli bir şekilde çalıştıklarını, branda, çadır, barınma, yem, aşılama, dezenfeksiyon gibi konulardaki sorunları sıkıntıları el birliğiyle çözmeye çalıştıklarını söyledi.
Yeşilyurt’da, Atalar mahallesi, Doğanşehir’de Fındık, Polat, Kurucu Ova, Erkenek’i, Akçadağ da Kozluca, Ören gibi bölgelerde depremin yarattığı yıkımın boyutunun çok daha fazla olduğunu belirten Akın, “Biz elimizden geleni yapıyoruz ve yetkililerinde ellerinden geleni yapmaları için mağduriyetlerin giderilmesi hususunda çaba gösteriyoruz ve sesleniyoruz. Empati duyarak bütün yaralarımızı saracağız. Memleketten gitmek, kaçmak çözüm değil. Burada kalacağız birbirimize yardımcı olacağız. Üretmeye, yetiştirmeye ve çalışmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.
Haber: Merve Algül
Fabrikalarda düşen üretim ihracatı etkiledi!
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.