28,9757$% 0.19
31,2266€% -0.15
36,3755£% -0.25
1.875,75%-0,57
3.149,00%0,00
1273449฿%0.78852
Kale Gündem – Geçtiğimiz günlerde bir kadının ev konservesinden hayatını kaybetmesinin ardından uzmanlardan vatandaşlarımıza önemli uyarılar geldi.
Doğru hazırlanmayan konserveler hayati tehlikeye neden olabiliyor. Gastroenteroloji Bölümü’nden Prof. Dr. Vedat Göral, konserve hazırlanırken dikkat edilmesi gerekenler hakkında önemli bilgiler verdi. Göral, “Botulizm bakterisinin ürettiği güçlü toksin, çift görme, ağız kuruluğu, halsizlik, baş ağrısı gibi ilk belirtilerden sonra ishal ve kusmaya neden olur; kalp ritim bozuklukları ve solunum felcine yol açarak hastayı ölüme sürükleyebilir. Özellikle büyüklerimiz evde yapılan turşu gibi ürünleri üstleri küflense de yıkayıp tüketiyor. Bu ürünler tüketilmemelidir” dedi.
Evde yapılan konservelerin mutlaka basınçlı tencerelerde hazırlanması gerektiğini belirten Göral, “Konserve yapımında ısıya dayanıklı cam kaplar kullanılmalı ve kullanılmadan önce mutlaka 15-20 dakika kaynatılarak sterilize edilmelidir. Kullanılan malzemelerin temiz olması, kapaklarının çizik veya deforme olmaması, sebze ve meyvenin iyi yıkanması ve uygun sıcaklıkta turşunun hazırlanması gerekir.
Kavanozlar fazla doldurulmamalı, kaynatılıp soğutulmuş tuzlu su konulabilmesi için en az şişenin 1/5’i kadarı boş bırakılmalıdır. Sebzeler kavanozlara doldurulduktan sonra üzerine ağırlık konularak ya da tuzlu su konulduktan sonra bir spatula yardımı ile hava kabarcıklarının oluşumu engellenmelidir” dedi.
Evde yapılan konserveler, basınçlı kapta kaynatılarak asit seviyesinin artırılması gerektiğini aktaran Göral, “Toksin oluşturan bakteride asit düzeyi önemlidir. Yani asitliği düşük olan gıdalar, bakteri oluşumu açısından daha risklidir. Özellikle yeşil fasulye, bezelye, ıspanak, mısır, pancar, bamya, kabak gibi düşük asitli sebzelerle yapılan konservelerde bu konuya dikkat edilmelidir. Sebzelerin asitliği sirke, limon suyu eklenerek artırılabilir. Evde konserve yapılırken gıdanın güvenli olmasını sağlayacak olan en önemli nokta şeker ve tuz ilavesi değil, etkin olarak uygulanacak ısıl işlemin süresi ve sıcaklığıdır. Konserveler hazırlandıktan sonra mutlaka yapıldıkları yıl ve mevsim yazılarak etiketlenmelidir” ifadelerini kullandı.
Botulizm, insan ve hayvanları etkileyen ciddi bir nöroparalitik hastalıktır. Hasta- lık, Clostridium botulinum bakterisi tarafından üretilen ve bilinen en potent tok- sinlerden biri olan botulinum nörotoksininden kaynaklanır.
C.zotulinum açısından en tehlikeli grup düşük asitli olan gıdalardır. Bunlar arasında et ürünleri, çoğu sebzeler, nişasta içerikli ve yüksek protein içerikli gıdalar yer almaktadır. Düşük asitli gıdaların konservelenmesi C.botulinum açısında oldukça tehlikeli bir ortam yaratmaktadır.
Bakterinin ürettiği güçlü toksin, gözlerde uyum felci, çift görme, ağız kuruluğu, halsizlik, baş ağrısı gibi ilk belirtilerden sonra, ishal ve kusmaya neden olur; kalp ritm bozuklukları ve solunum felcine yol açarak hastayı ölüme sürükleyebilir.
Haber/Merve Algül
Milletvekili Tüfenkci, Vagon Kent’te incelemelerde bulundu
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.