28,9492$% 0.01
31,8365€% 0.18
36,7959£% 0.13
1.903,96%0,15
3.148,00%0,13
1101492฿%0.51718
Kale Gündem – Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu’na (DEİK) bağlı, Türk-Amerikan İş Konseyi’ne teşekkür eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, Amerika Birleşik Devletleri ile NATO çerçevesinde uzun yıllara dayanan müttefiklik ilişkileri olduğunu vurguladı.
Erdoğan, “ABD ile ekonomik ve ticari faaliyetlerimiz, ikili ilişkilerimizin önemli bir boyutudur. İkili ticaret hacmimiz son 10 yılda 1 buçuk katına çıktı. ABD geçtiğimiz yıl en fazla ihracat yaptığımız 2’nci, en fazla ithalat yaptığımız 5’inci ülke oldu.
2022 yılı sonu itibari ile, ikili ticaret hacmimiz yüzde 15’in üzerinde artışla 32 milyar doları geçti. Ticaret hacmimizde yakaladığımız bu artış eğilimi memnuniyet vericidir. Ancak hedefimiz 100 milyar doları yakalamaktır. Bunun için karşılıklı olarak gayretlerimizi artırmamız gerekiyor.
ABD ile ilişkilerimizi siyasi düzlemde ilerletirken, ekonomi alanındaki iş birliğimizi de çeşitlendirmeliyiz. 2 ülke arasında yeni teknolojilerden kritik sektörlere, inovasyondan imalata, yapay zekadan siber güvenliğe büyük bir potansiyel bulunduğunu görüyoruz. Enerji sektörü iş birliğimizi ilerletebileceğimiz bir başka kritik alandır. Türkiye olarak Karadeniz’deki tarihi keşfimizin ardından doğalgaz ve petrol arama ile üretimine yönelik çalışmalarımızı hızlandırdık” ifadelerini kullandı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan sözlerine, “Türkiye olarak son 21 yılda ekonomiden ticarete, savunma sanayinden alt yapı yatırımlarına büyük bir başarı hikayesi yazdık. Yaptığımız reformlar sayesinde ülkemiz son 20 yılda 252 milyar doların üzerinde uluslararası yatırım çekti. Türkiye’nin küresel yatırımlardaki payı 2022’de yüzde 1,03. ABD’den Türkiye’ye yaklaşık 14,4 milyar dolar doğrudan yatırım girişi oldu.
Ülkemize yatırım yapan 2088 ABD firmasına ve Amerikalı girişimcilere Türk ekonomisine duydukları güven için teşekkür ediyorum. Türkiye, Amerikan şirketleri için önemli bir bölgesel üretim ve hizmet üssü konumundadır. Hali hazırda Amerikalılar dahil birçok uluslararası şirket, Türkiye’yi bölgesel bir imalat, ihracat, yönetim, lojistik, mühendislik ve araştırma- geliştirme merkezi olarak tercih ediyor.
Salgın sonrası dönemde ülkemizin bu konumu daha fazla öne çıkmıştır. Türk iş çevrelerinin Amerikan ekonomisine yaptığı katkılar da azımsanmayacak bir seviyeye ulaşmıştır. Türk firmalarının ABD’deki doğrudan yatırımları son 10 yılda yaklaşık 8,6 milyar doları buldu” şeklinde devam etti.
14 ve 28 Mayıs seçimlerinin tamamlanmasının ardından Türkiye’de olumlu bir atmosfer yakalandığını ifade eden Erdoğan, ekonomi yönetimini, uluslararası ekonomi çevrelerinin de çok yakından tanıdığı ehil isimlerden seçtiklerinin altını çizdi.
Türkiye’nin uluslararası yatırımcılar için güvenli liman olmayı sürdürdüğünü belirterek “Türkiye, siyasi istikrarı, eğitimli iş gücü, genç nüfusu, geniş iç pazarı ve bölgesel pazarlara erişimiyle, stratejik konumu ve modern lojistik altyapısıyla uluslararası yatırımcılar için güvenli liman olmayı sürdürüyor. Bölge ülkeleriyle tesis ettiğimiz yakın diyalog sayesinde bu konumumuzu daha da perçinliyoruz” ifadelerini kullandı.
Savunma sanayisi alanındaki işbirliğinin geliştirilmesinin önüne çıkarılan engellerin de bir an evvel ortadan kaldırılmasını beklediklerini aktaran Erdoğan, “Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisimizin yanı sıra büyükelçiliklerimizin, konsolosluklarımızın, ticaret müşavirliklerimizin ve devletimizin tüm kurumlarının sizlere her türlü desteği vermeye hazır olduğunu tekrar ifade ediyorum” sözleriyle iş dünyasına ve özel sektöre seslendi.
Haber/Merve Algül
Bakanlıktan, ‘Milyarlık arazi Şimşek’in dostuna’ iddiasına yalanlama
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.