20,9783$% 0.73
22,5975€% -0.26
26,4130£% -0.37
1.312,07%-0,73
2.197,00%-1,40
570018฿%0.13922
Kale Gündem – Başkan Oğuzhan Sadıkoğlu katıldığı bir programda 14 Mayıs seçimlerini değerlendirerek Türkiye’nin güçlü ve sağlam bir demokrasiye sahip olduğu ve yeni milletvekilleri tebrik ettiğini belirtti.
Ulusal gündem seçim olduğunu ama Malatya’da en önemli gündemin deprem olduğunun altını çizen Sadıkoğlu, “Şehrimizde neredeyse her 3 binadan biri ağır hasarlı veya yıkılmış durumda. Şehrimizde çarşı diye tabir ettiğimiz tüm alanları kaybetmiş durumdayız” dedi.
Kentte yıkılan ve ağır hasarlı iş yeri sayısı yaklaşık 20 bin olduğunu ve hizmet sektörü ve esnafın ciddi yara yara aldığını kaydeden Sadıkoğlu, “Hal böyle olunca deprem sonrasında ciddi bir göç ve buna bağlı olarak iş gücü kaybı yaşadık. Üretim alanlarında bu durum derinden hissediliyor. Üretim sahasında gün geçtikçe toparlanma gözlense de deprem öncesi seviye için daha kapsayıcı destekler gerekiyor” diye konuştu.
Kapsayıcı ve toparlayıcı adımlar beklediklerini vurgulayan Başkan Sadıkoğlu, “İvedilikle iş gücü ve maliyetlere yönelik destekler öncelenmeli. Özellikle OSB’lerimizde ortalama veya ilave işçi sınırı olmadan sigorta ve vergi destekleri beklemekteyiz. Deprem bölgelerindeki çalışanlarımıza brüt ücret verilmesi, şehirden göçen nitelikli iş gücünün yeniden kazanılabilmesi için faydalı olacaktır” diyerek ilgili kurumlara çağrıda bulundu.
Depremin ardından kentin tüm ilçeleriyle Cazibe Merkezleri Programı kapsamında alındığını vurgulayan Sadıkoğlu, “Mevcut şartlarda yatırım teşviklerinden daha çok yatırım ortamının oluşması adına imar, kentsel dönüşüm, vergi, sosyal güvenlik gibi konularda desteklerin sağlanması gerekiyor. Bunun için de deprem bölgelerine yönelik en az 5 yıllık özel bir teşvik programı düzenlenmesi isabetli olacaktır” dedi.
Kentteki firmaların finansmana erişim konusunda sorun yaşadıklarını aktaran Sadıkoğlu, “Üyelerimizin faizsiz kredi beklentisi var. KOSGEB tarafından 1 milyon TL’ye kadar faizsiz kredi desteği açıklandı ancak daha çok üreticiye yönelik olan bu desteği yeterli görmüyoruz. Bu nedenle hizmet sektörüne ait tüm NACE kodları, perakende sektörünün tüm alt dalları ile özel öğretim kurumlarının kapsam içine alınması gerekiyor. Vergi indirimi ve muafiyeti, finansmana erişim, KGF işlemlerinde kolaylık sağlanması, enerji maliyetlerinin düşürülmesi gibi destekler sadece belirli sektörlere değil, deprem bölgesindeki tüm üreticilerimize ve esnafımızı kapsayacak şekilde hayata geçirilmeli” şeklinde konuştu.
Reel hasarı yok sayıldığını ve masa başında alınan kararların deprem bölgesindeki sorunları çözmeye yeterli olmadığına dikkat çeken Sadıkoğlu, “Özel teşviklerle bu şehri ayağa kaldırmazsak gidenleri geri getirme, kalanları da koruma gibi bir şansımız yok” dedi.
Haber: Esmanur Kadak (Bülten)
YSK’ya itiraz süresi ne zaman doluyor?
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.